Întâlnirea tematică „Generația Centenar”

Întâlnirea tematică „Generația Centenar”

O nouă întâlnire a voluntarilor ITO 2018 a avut loc vineri, 4 mai, în frumoasa aulă a Facultății de Teologie din Sibiu. Reuniți sub tema „Generația Centenar”, tinerii voluntari au fost provocați să reflecte asupra importanței momentelor 1918 și 2018, puncte simbolice deosebit de importante pentru românii de pretutindeni.

Invitatul întâlnirii a fost istoricul Răzvan Pop, viceprimar al Municipiului Sibiu, care a prezentat câteva aspecte legate de momentul și contextul Marii Uniri, dar și despre modul în care Sibiul a contribuit la acest eveniment deosebit.

„Sibiul este un oraș în care acel moment al Unirii s-a creat, pentru că momentul Unirii nu a fost un moment în care oamenii s-au întâlnit, au votat și au plecat acasă. Acel moment a fost pregătit de generații întregi, încă de la 1848, iar apoi a trebuit să se întemeieze cumva, să se așeze acele pietre de temelie, lucruri care au durat 20-30 de ani. Or dacă privim momentul Unirii din aceste coordonate, să spunem în mare într-un secol, în mijlocul lui fiind anul 1918, atunci putem găsi multe argumente despre un Sibiu al Unirii, despre un Sibiu al anului 1848 când Revoluția românească aici s-a coordonat, despre acel parlament în care românii și-au reprimit drepturile în Transilvania, despre Mitropolia Ardealului, care a fost cea mai importantă instituție, dar și despre o bibliotecă, un așezământ de cultură, o bancă, un partid politic, o tipografie, toate acele elemente care au susținut posibilitatea ca în anul 1918 românii să se adune la Alba Iulia și să decidă unirea”, ne-a spus Răzvan Pop.

 

„Voluntarii facilitatori de la ITO 2018 s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri, mai ales că una dintre liniile tematice ale întâlnirii din septembrie 2018 este legată de unitate. S-a subliniat în cadrul întâlnirii de astăzi responsabilitatea pe care o au tinerii pentru generațiile viitoare”, ne-a spus Alexandru Dădîrlat de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

Întâlnirea tematică face parte din proiectul de formare „Vreau și pot! Tineri voluntari pentru prezent și viitor”, organizat de către Centrul de Tineret Seminarium Transsilvanicum și de Arhiepiscopia Sibiului, de Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și cu A.S.C.O.R. Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu.

(sursa: www.mitropolia-ardealului.ro)

(foto credit: Ștefan Mărculeț)

(video credit: Trinitas TV)

© 2018 ITO 2018 - Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. Toate drepturile rezervate Mitropolia Ardealului.