Prima întâlnire a voluntarilor ITO 2018

Prima întâlnire a voluntarilor ITO 2018

Dupămasa zilei de joi, 3 mai, a fost, fără îndoială, una cu totul specială. Aula Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru marea familie a voluntarilor ITO 2018, care s-a reunit, într-o primă întâlnire, în jurul unui ideal comun.

Invitatul echipei de organizare, cu acest prilej, a fost tot un membru al echipei de organizare: părintele profesor Constantin Necula, întâlnirea fiind moderată de prietenul nostru, Cătălin Bîrsan, formator și colaborator ITO 2018.

Cu această ocazie, tinerii au putut afla mai multe despre ceea ce înseamnă să fi voluntar, în general, și voluntar ITO 2018, în special. Li s-au împărtășit o serie de detalii despre evenimentul din luna septembrie, dar și despre importanța generației tinere de a trăi și de a transmite mai departe valorile autentice, fundamentate pe principiile de viață creștine.

În prelegerea sa, părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe tineri să dedice timp, energie și abilitățile de comunicare și de lucru în echipă pentru a contribui esențial la reușita evenimentului din toamnă.

„Tot ceea ce facem de data aceasta nu are legătură cu noi. Toți v-au spus că trebuie să faceți ceva pentru voi, pentru cariera voastră, pentru viitorul vostru, pentru buzunarul vostru, pentru tot ceea ce înseamnă al vostru și voi înșivă. Eu vă spun că nu puteți face nimic pentru voi, ci tot ce faceți trebuie să fie pentru ceilalți. De data aceasta, în mod cert, trebuie să fiți parte integrantă a unui efort de a dărui Bisericii înapoi măcar zâmbetul de care are nevoie ca să meargă mai departe. Sunt convins că sunteți martori împreună cu mine la tot ceea ce înseamnă greutatea de a mai comunica în societate, începând de acasă până la școală, pe stradă. Ați remarcat că ne este tot mai greu să fim oameni în România, suntem în anul unității naționale, dar suntem dezbinați și uitați-vă împrejurul vostru și veți vedea că, din punctul meu de vedere, singura instituție care mai leagă oameni la ora actuală este Biserica”, a spus părintele Necula.

Tinerii din județul Sibiu au avut posibilitatea să participe la diferite sondaje prin care au răspuns la mai multe întrebări legate de modalitățile de lucru în echipă, de implicarea în activități și de așteptările lor de la ITO 2018.
„Am deschis o serie de întâlniri, de dezbateri, de formare și de dezvoltare personală în rândul tinerilor din județul Sibiu. Ne propunem să apelăm la câteva metode din educația non-formală pentru a dezvolta abilități de viață independentă și soft skills, cum sunt abilitățile de comunicare, de lucru în echipă, de management de situații de criză, tehnici de diplomație și altele pe care le-am sondat astăzi. Feedback-ul pe care l-am primit din partea tinerilor a fost de nedescris pentru că abia așteaptă să se implice voluntar, să aibă un aport și mai ales să dovedească că sunt puternici, că există unitate între ei și nu doar pentru că ne aflăm în anul Centenar, ci pentru că ei chiar simt lucrul acesta și își doresc să dovedească că suntem cineva, știm să vorbim și ridicăm pretenții”, a spus Cătălin Bîrsan.
Formarea voluntarilor ITO 2018 va continua cu alte întâlniri și ateliere de formare.
Aceste întâlniri fac parte din proiectul „Vreau și pot! Tineri voluntari pentru prezent și viitor”, organizat de către Centrul de Tineret Seminarium Transsilvanicum și de Arhiepiscopia Sibiului, de Organizația Tinerilor din Sibiu (O.T.S.), în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și cu A.S.C.O.R. Sibiu. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.
(foto credit: Ștefan Mărculeț și Steliana Blaga)
© 2018 ITO 2018 - Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. Toate drepturile rezervate Mitropolia Ardealului.